2016. május 6., péntek

Föld napja

Minden év április 22-én ünnepeljük a Föld napját. Ezen a napon hívjuk fel a figyelmet, arra, hogy ebben a rohanó világban is oda kell figyelnünk a bolygónkra. A folyamatos természeti és társadalmi katasztrófák erőteljesebb jelenléte egyre több emberben ébreszti fel a gondolatot, hogy nincs több idő cselekedni kell!
Ez alkalomból szervezte meg a Duna Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága idén is a Föld napi rendezvényüket április 24-én a Pál-völgyi kőfejtőben, ahol Társulatunk is képviselte magát. A látogatók kicsalogatására interaktív földtudományi foglalkozásokkal készültünk, amelybe Bizottságunk nagy szerepet vállalt. Az év ásványa és ősmaradványa témakörben, a látogatók megismerkedhettek a gránáttal és Nummulitesszel. Felhívtuk a figyelmet arra, hogy nekünk, geológusoknak, mennyi információt adhatnak ezek a néha nem is apróságok. A programon a gyerekek és szüleik egyaránt részt vettek. A bemutató példányok makroszkópos és mikroszkópos megismerése mindenkit lenyűgözött. A tesztek, színezők, rejtvények helyes megoldásáért pedig értékes ajándékokat is nyerhettek az érdeklődők, akiket a rossz idő sem rémisztett el. Ezen kívül a rendezvényen bemutatkozásra került az év nyersanyaga is, a perlit. Baksa Csaba elnök úr hosszan tartó előadásokat mesélt az érdeklődőknek számos környezeti és építészeti felhasználásra. 

Érdeklődő látogatók a foglalkozásokon
A vendégek és az előadók számos más programon is részt vehettek. Koncertek, bemutatók színesítették ezt a remek hangulatú programot. Az Ifjúsági Bizottság tagjainak a barlangi mentés bemutatás tetszett a legjobban. A hidegben pedig mindegyikünk jóízűen fogyasztotta a frissen sült, meleg kürtöskalácsot is. Reméljük jövőre még több emberrel találkozhatunk ezen a rendezvényen és még több emberhez juttathatjuk el a földtudomány fontosságát.

Csoportkép a sikeres barlangi mentés bemutató után.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése