2017. november 21., kedd

Tatai vadlúd sokadalom

SAJTÓKÖZLEMÉNY

XVII. Tatai Vadlúd Sokadalom november 25-én (szombaton)!
 
„Ha a ludak eljöttek a messzi északról, mi is kimozdulhatunk!”
 
A hónap utolsó szombatján immáron XVII. alkalommal várják az érdeklődőket a szervezők Magyarország legnagyobb télköszöntő madárfesztiváljára. A tatai Öreg-tavon telelő vadludak akár 5.000-6.000 kilométeres távolságból, Skandinávia és Szibéria északi térségeiből érkeznek hozzánk. Az első csapatok szeptember végén, október elején jelennek meg, és márciusban indulnak vissza sarkvidéki fészkelőterületeikre.

Az utóbbi években már stabilan 10.000-15.000 látogatót vonzó rendezvény azért egyedülálló, mert a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek védelmére létrehozott Ramsari Egyezmény hatálya alá tartozó Öreg-tó az egyetlen olyan madárpihenőhely kontinensünkön, amit egy város szinte teljesen körülvesz.

A friss adatok szerint éjszakánként már mintegy 24.000 vadlúd pihen a tó részlegesen leeresztett medrében és további 4.000 tartózkodik a térségben. Ez a madárlétszám rendkívül gyorsan, akár egy-két nap alatt is további ezrekkel emelkedhet. Az Öreg-tavon pihenő madarak többsége nagy lilik, de érkeznek az olyan, ritka vagy akár globálisan veszélyeztetett fajok, mint az örvös lúd, apácalúd, kis lilik és vörösnyakú lúd.  Csúcsidőszakban, november végén, december elején a tavon éjszakázó vadlibák száma akár a 40.000-et is elérheti, ha a Kárpát-medencébe beáramló hidegfront kedvezően alakítja a következő hetek vonulását.

Az érdeklődőket a sok ezer lúd teleszkópos megfigyelése mellett gyereksátor, madárgyűrűzés, állatbemutatók, kézműves kirakodóvásár és érdekes előadások várják a hónap utolsó szombatján hajnaltól késő estig. Újdonság, hogy a Tatai Öreg-tó vadlúdjai on-line közvetítéssel élőben figyelhetők meg a www.vadludsokadalom.hu oldalon. Az idei díszvendég a Békás-szoros-Nagyhagymás Nemzeti Park Igazgatóság és a 40 éves Bükki Nemzeti Park. A rendezvény és annak valamennyi programja ingyenes. 

Szervezők: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Komárom-Esztergom Megyei Csoport, Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület.

A „Ha a ludak eljöttek a messzi északról, mi is kimozdulhatunk!” szlogen jegyében a Sokadalom MME szóvivő kommentátora a rendezvényt megelőző pénteki napon futva szeretne eljutni Tatára a fővárosból.

Budapest, 2017. november 20.


Háttéranyagok:

A XVII. Tatai Vadlúd Sokadalomra változatos riportkészítési lehetőségekkel 
hívjuk és várjuk a média képviselőit is!


További információ:
Csonka Péter
- főszervező
30/663-4659

Orbán Zoltán
- MME szóvivő
20/425-9450
orban.zoltan@mme.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése