2016. június 6., hétfő

Bükki barlangjáró nyílt nap

Örülünk, hogy érdeklődsz a Marcel Loubens Barlangkutató Egyesület nyílt napja után. A rendezvény nem titkolt célja, hogy az érdeklődőkkel megismertessük és megszerettessük a barlangkutatást, a barlangászatot. A következőkben felsorolt programokon a részvétel teljesen ingyenes. (Azonban ha úgy érzed, hogy szeretnél támogatni minket abban, hogy másoknak is bemutathassuk ezt a csendes és sötét, de nagyon izgalmas világot, adományodat természetesen örömmel fogadjuk.)
Ha úgy döntesz, szeretnél részt venni a programon, mindenképp olvasd el az alábbi hasznos infókat!
Ezenkívül fontos, hogy jelentkezésedet legkésőbb jún.15-ig küldd be, mivel a résztvevők száma korlátozott! A bejárandó barlangok ugyanis érzékeny természeti képződmények és egyben különleges élőhelyek, melyeket óvnunk kell a túlzott terheléstől.

A helyszín megközelítése

A nyílt nap bázisa a létrás-tetői kutatóházunk lesz.
Ide kétféleképpen érkezhetsz:
  • egyénileg autóval, illetve telekocsis rendszerrel (Figyelem, a műútról a kutatóházig vezető kb.300 méteres földútra a természetvédelmi előírások miatt kizárólag engedéllyel lehet behajtani, ez a szakasz sorompóval is le van zárva, a sorompó előtti parkolási lehetőség pedig igen korlátozott!! Ezért javasoljuk a telekocsis rendszert, így közös összefogással csökkenthetjük az érdeklődőket felhozó autók számát. A jelentkezőknek segítséget nyújtunk a kocsik összeszervezésében.)
  • az 5-ös számú miskolci helyi közlekedésű busz lillafüredi végállomásától gyalogosan feltúrázva a fennsíkra (bő 1 óra).

Utóbbi esetben a busz végállomásán van a gyülekező 8:12-kor, amelyhez az 5-ös busznak a legkésőbb 8:00 órakor Felső-Majláthról induló járatát el kell érned! (Illetve erre a találkozási pontra is jöhetsz autóval.) Innen egy túravezetőnk kíséretében juthatnak fel Létrásra a gyaloglást választók. 
A javasolt öltözet az erdei-hegyi túrához megfelelő (túra-)bakancs, vagy erős sportcipő, az egyéb felszereléseknek hátizsák, de lehetőleg nem sporttáska, amely az efféle túrákhoz nem igazán alkalmas. Gondolni kell eső lehetőségére is, és este a Bükk-fennsíkon lényegesen hidegebb van, mint a városban, ezért meleg ruhát, pulóvert, kabátot is célszerű hozni.

Azokkal, akik autóval jönnek fel a létrási kutatóházig, 9:00-kor találkozunk a helyszínen, amely kb. 10 km-re található Lillafüredtől. A ház a turistatérképeken is fel van tüntetve. Az útvonal: a Hámori-tónál a Bánkút felé menő útra kell kanyarodni, majd 2 km után balra a Jávorkút/Sebesvíz felé tartó szerpentinre. Ezen 4 km-t megtéve felérünk a Szepesi-rétre, majd újabb 1½ km után balra térünk, egy (piros turistajelzéssel és az említett sorompóval ellátott) földútra. Innen kb. 300 m a kutatóház.

A nyílt nap menete

  • A megérkezést követően rövid pihenő, majd eligazítás a kutatóháznál.
  • Ezt követően átöltözünk a barlangtúrához és következik a nap legizgalmasabb eseménye...
  • ...maga a barlangtúra a Létrási-Vizes-barlang vagy a Láner Olivér-barlang egyikében!
  • Családtagjaitokat se hagyjátok otthon! Szép idő esetén a többiek is kellemesen eltölthetik idejüket a barlangászház előtti patakos, ligetes réten.
  • A barlangtúra után sincs azonban még feltétlenül vége a (nyílt) napnak! Akinek van kedve, az estét is Létráson töltheti. /-Ottalvási szándékodat feltétlenül jelezd a jelentkezési űrlap Egyéb megjegyzés rovatában, mert a férőhelyek száma korlátozott./
    Ezt a lehetőséget azért is ajánljuk, mert a túrákat gyakran követik jó hangulatú esti baráti beszélgetések a tábortűz mellett, és előfordul gitárral kísért közös éneklés is, ahol megismerheted és megtanulhatod barlangász dalainkat. 
    A házban elektromos áram, vezetékes víz nincs, valamint a háznál és a környékén nem működnek a mobiltelefonok sem.
Élelmezésben önellátás van, ennivalót tehát mindenkinek magának kell hoznia, azonban a házban az alapvető konyhai felszerelések megtalálhatóak, melyek használhatók, valamint van gáztűzhely is.

Milyen barlangba megyünk?

A Létrási-Vizes-barlang a Bükk-hegység egyik leghosszabb barlangja. A többi bükki nagybarlangtól eltérően inkább vízszintes jellegű: összhossza kb. 3500 m, mélysége kb. 57 m. Ezért, valamint a könnyű megközelíthetősége miatt hamar a bükki barlangászok tanbarlangjává vált. A barlangban tudományos vizsgálatok céljára egykor elhelyezett műszerek (légnedvesség-, csepegés-, hőmérsékletmérők és radondetektorok) leolvasására irányuló rendszeres túrák miatt a nehezen járható helyek létrával vannak kiépítve. E kiépítettség azonban nem csökkenti a barlanglátogatás izgalmát, romantikáját, sőt: a belsőbb részek könnyebb elérhetősége révén még növeli is azt. 
A Láner Olivér-barlang hasonlóan a Létrási-Vizeshez, kezdőknek is ajánlható kedves barlang. Sok kúszós-mászós résszel tarkított, néhol létrákkal kiépített zegzugos járatai egy földalatti patakmederig vezetnek, mely egy úgynevezett szifonon keresztül a szomszédos Szepesi-barlangban folytatódik. A bükki barlangkutatás hőskorának sok története kapcsolódik hozzá, melyeket meghallgathattok majd vezetőitektől.

A célszerű barlangi túraöltözet és -felszerelés:

  • Sárálló, meleg (többrétegű, belül meleg, kívül erős) ruházat. Külső rétegnek kiválóan alkalmas pl. a munkás-kezeslábas, de valamilyen erős szövésű nadrág és felsőrész is megfelelő lehet, lehetőleg olyan, amiért már nem kár. Olyan ruházatot célszerű választani, amiből nem fog kilógni a derekad a kúszás-mászás, kapaszkodás, nyújtózkodás közben sem.
  • Recés talpú gumicsizma vagy erős túrabakancs, de semmiképpen sem sport-, vagy tornacipő! Fontos hogy a lábbeli legalább részlegesen vízálló legyen.
  • Fejvédő sisak: pl. munkavédelmi sisak. Fontos, hogy áll alatti rögzítőpánttal rendelkezzen, valamint hogy rá tudd erősíteni a lámpádat. (Fejvédőből csak korlátozott mennyiségű készlet lesz a létrási barlangászházban!)
  • Erős fényű lámpa (új elemekkel felszerelve!), amivel úgy is látsz, ha nem kézben szorongatod, hiszen a barlangban való mozgás során mindkét kezedre szükséged lesz! (Egyszóval a fejlámpa az ideális, de a sisakodra valamilyen úton-módon masszívan felrögzített elemlámpa is megfelelő lehet.) Fontos biztonsági előírás továbbá, hogy a lámpádhoz egy garnitúra tartalék elemet is mindenképpen hozz a túrára.
  • A kesztyű - melyben tudsz rendesen fogni, kapaszkodni - megvédi a kezed az éles szikláktól, melyek sérüléseket okozhatnak.

A barlangi túraöltözeted semmiképpen se legyen azonos azzal, amiben feljössz, mert nincs kellemetlenebb, mint a barlangi túra után sáros, esetleg átnedvesedett ruházatot viselni!

Mire lehet számítani a barlangban:
  • Nem lesz bokáig érő híg sár és latyak, de lesz, ahol csak az ügyesebbje ússza meg a zavaros vizű pocsolyát szárazon.
  • Ugyancsak lesznek nedves, vizes, enyhén sáros sziklafalak, amelyek mellett nem lehet hozzádörgölődés nélkül elmenni.
  • Nem lesznek betonlépcsők és járdák, de lesz olyan rész, ahol a barlangfalban rögzített néhány lépőfok segíti a továbbjutást.
  • Lesznek 5-10 m magasságú (mélységű), néhol a "sötét semmibe" belógó, máshol a falra felfekvő, de biztonságos vaslétrák, és szükség szerint lesz biztosítókötél is.
  • Nem lesz meleg. A barlang hőmérséklete a felszíni éves átlagos középhőmérsékletet tükröző kb. 8-9 fok! Viszont végig mozgásban leszünk, ezért túlöltözni sem célszerű. Szóval nagykabát nem kell. (A fentebb említett két- esetleg három rétegű öltözet megfelelő.)
  • Nem lesznek gigantikus méretű cseppkőcsodák, de lesznek pihenő vagy repkedő denevérek, kisebb ám igen impozáns cseppkőképződmények, borsókövek, termek, folyosók, patakmeder, forrás és még sok más.
  • Meg fogsz éhezni! A barlangtúra időtartama (mindig az adott csapat összetételétől függően) 1-5 óra! A hideg és az intenzív mozgás miatt a szokásosnál több energiára lesz szükséged, emiatt hozz magaddal "végpont"-csokit! (Szendvics, keksz és egyéb morzsálódó ennivalók nem barlangba valók, ugyanis a lehulló apró morzsák körül kialakuló penésztelepek nagy mértékben károsítják a különleges barlangi környezetet!)

     A többi majd kiderül a helyszínen! Fényképezőgépet is érdemes magaddal hozni, ha azt a kúszás-mászás során biztonságos helyre el tudod tenni.

Még egy fontos dolog!


Ha még nem vagy 18 éves, akkor a barlangtúrán való részvételhez szüleid írásos hozzájárulása szükséges! 
A szükséges nyilatkozatot töltsd le innen, majd kitöltve írasd alá szülőddel, (v. gondviselőddel), és kérjük, hogy a szombati gyülekezőre hozd magaddal! Enélkül sajnos nem vehetsz részt a barlangtúrán.

Hogyan lehet jelentkezni?

A túrák lebonyolítása, a megfelelő számú túravezető és segítő biztosítása szempontjából is nagyon fontos, hogy tudjuk, hány főre és milyen korcsoportokra számítsunk, ezért a nyílt napon való részvételi szándékodat jelezd legkésőbb 2016. június 15. 20:00 óráig az alábbi linken található űrlapon!
Írd be az adatokat, majd az űrlap alján található "Küldés" gomb lenyomásával küldd be a jelentkezésed! 
A Küldés lenyomása után görgesd fel az ablakot az űrlap tetejéig. Itt egy visszaigazolást olvashatsz az adatok sikeres beküldéséről, amennyiben precízen töltötted ki az űrlapot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése