2019. május 6., hétfő

Kavicsfogú álteknős

Tisztelt Tagtársak, Érdeklődők!

Veszprém városának nevezetessége a Placochelys placodonta, magyar nevén kavicsfogú álteknős, ami nemzetközi viszonylatban Magyarország egyik legismertebb ősmaradványa, amit az egyik Jeruzsálem-hegyi kőfejtőből gyűjtötte be Laczkó Dezső.

A Jeruzsálemhegyi Baráti Kör úgy gondolja, hogy most jött el az ideje annak, hogy Európa Kulturális Fővárosában ez a „veszprémikum” köztéri műalkotásként megjelenjen a városban. Kezdeményezik, hogy a teknősről egy életnagyságú (90-100 cm hosszúságú) mészkőszobor készüljön, aminek a talapzata egy jellegzetes veszprémi kőzet lesz. Ez a szobor méltó emléket állítana ősállatnak, a megtalálásnak és felfedező geológusnak is.

Az egyesület felkérte Lugossy László szobrászművészt, hogy készítse el a köztéri műalkotást a kavicsfogú álteknős ismert maradványai és az ezekről készített tanulmányok, rekonstrukciós rajzok alapján. 

A műalkotást a Jeruzsálemhegyen helyeznék el, helyszíne a Kiskőrösi ABC mellett található kis tér.

A köztéri szobor elkészítésének anyagi fedezetét elsősorban lakossági közadakozásból kívánja az egyesület előteremteni, ezért  Placochelys placodonta – kavicsfogú álteknős bont bocsájt ki 1000.-Ft-os névértékben, aminek megvásárlásával Ön támogathatja a köztéri műalkotás elkészítését. 

A bonok megvásárolhatok személyesen a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör klubházában – Malomkő u. 3. – minden hétfőn 17 órától 18 óráig, előzetes telefon egyeztetés alapján a meghatározott időpontban, továbbá igényelni lehet a heiter.sandor@chello.hu –n, valamint lehetőség van a bon értékének átutalására is:

Jeruzsálemhegyi Baráti Kör: B3Takarék 73200127-11211675, a megjegyzés rovatba írják be: JBK teknős + a támogató nevét.

A támogatok névsorát a szobor talapzatában elhelyezésre kerülő időkapszulába helyezik el.

Kérjük járuljon hozzá, Veszprém  városa egy köztéri műalkotással gyarapodjon, hogy a város nevezetessége ismerté váljon a városlakok előtt, hogy az idelátogatok is megismerjék Veszprém egyik világhírű nevezetességét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése