2017. március 21., kedd

Erdők világnapja

Kilencévesen kezdte, 14 milliárd fa elültetésénél jár a fiatal srác

Gyerekeket ritkán hívnak meg az Egyesült Nemzetek Szövetségének közgyűlésére, de a német Felix Finkbeiner többször is a pódiumra állhatott.
A gyerekek tisztában vannak vele, a felnőttek látják, milyen kihívásokkal állunk szemben és mik lehetnek a megoldások. De nem értjük, hogy miért nem cselekednek
– fogalmazott beszédében.
A fiú három lehetséges magyarázatot fogalmazott meg a tétlenséggel kapcsolatban. Az egyik a jövő szó félreértelmezése.
A felnőttek többségének számára ez egy tudományos kérdés, a gyerekeknek pedig a túlélés kérdése. A XXI. század még az életünk része lesz.
Második pontként a klímaváltozás elutasítását említette, a harmadik lehetőséget pedig egy állatokkal kapcsolatos példával magyarázta.
Ha a majomra bízod, most kér egy banánt, vagy később hatot, akkor mindig az első opció mellett dönt. Mi, gyerekek nem bízhatunk benne, hogy a felnőttek megmentik a jövőnket. A saját kezünkbe kell venni a sorsunkat.
Idézett felszólalásakor Finkbeiner már negyedik éve volt egy környezetvédelmi mozgalom vezetője, amely azóta globális hálózattá nőtte ki magát. A globális felmelegedést lassítanák az újraerdősítés által.

The founder of the environmental organisation and action group 'Plant for the Planet', 
Felix Finkbeiner, holds a banner in his hands which reads 'Stop Talking Start Planting' as part of his enviornmental campaign in Uffing, Germany, 26 July 2014. Apart from Finkbeiner's committment 'Plant for the Planet' which encourages children around the world to plant tree for environmental protection, he is also committed to putting through the right to vote for minors in Germany. Photo: 26 July 2014. Photo: Tobias Hase/dpa
Fotó: Getty Images Hungary
A most 19 éves német fiú ENSZ-közreműködéssel alapított Plant-for-the-Planet nevű csoportja idáig 14 milliárd fát ültetett több mint 130 országban. Céljuk, hogy eljussanak egy billió, vagy ha úgy tetszik ezermilliárd fa elültetéséig, ami fejenként százötvenet jelentene a Földön élő összes ember számára.
A szervezet kezdte az első tudományos, teljes körű globális faszámlálást, ezzel segítve a NASA folyamatban lévő tanulmányát az erdők széndioxid-elnyelő képességéről és a bennük lévő lehetőségekről.
A csoportnak mostanra egy seregnyi, ötvenötezer éghajlati nagykövete van, akiknek egynapos képzésen kellett részt venniük saját közösségükben a tagsághoz. Legtöbben kilenc és tizenkét év közöttiek.
Minden akkor kezdődött, mikor Finkbeiner szülővárosában, a Münchentől délre fekvő Uffing am Staffelsee-ben hallott egy előadást a klímaváltozásról iskolájában. Kilencévesen rádöbbent, veszélyben vannak kedvenc állatai, a jegesmedvék. Rákeresett a Google-keresőben a témára, itt talált rá Wangari Maathai felemelő történetére. A kenyai nő a kopár földből sűrű erdőt varázsolt 30 millió csemete elültetésével, és 2004-ben Nobel-díjat kapott érte.
Rájöttem, hogy nemcsak a jegesmedvékről van szó, hanem az emberiség megmentéséről
– emlékszik vissza a kezdetekre.
Finkbeiner megkérte a tanárát, az egész közösségnek tartsa meg előadását. Két hónappal később elültette első vadalmafáját a suli bejáratánál. Mint mondta, ha tudja, hogy évekkel később bejárja a világot a híre, megkérte volna az édesanyját, hogy vásároljon neki egy fenségesebb első fát.
Egyszer csak arra eszmélt, hogy az Európai Parlamentben, majd Norvégiában és Dél-Koreában mond beszédeket ENSZ-konferenciákon. Mikor 2011-ben New York-ban szólalt fel, Németországban elültették az egymilliomodik fát is és a Plant-for-the-Planet mozgalom hivatalosan is útjára indult saját weboldallal és egyetlen alkalmazottal, aki ő maga volt.

The founder of the environmental organisation and action group 'Plant for the Planet' poses next to a young tree in Uffing, Germany, 26 July 2014. Apart from Finkbeiner's committment 'Plant for the Planet' which encourages children around the world to plant tree for environmental protection, he is also committed to putting through the right to vote for minors in Germany. Photo: 26 July 2014. Photo: Tobias Hase/dpa
Fotó: Getty Images Hungary
Finkbeinernek van válasza a szkeptikusoknak is, akik kétségbe vonják a klímaváltozás tudományát.
Ha követjük a tudósok utasításait és húsz év múlva kiderül, hogy rosszul gondolták, akkor sem követtünk el hibát. De ha a szkeptikusokra hallgatunk és húsz év múlva az derül ki, hogy nem nekik volt igazuk, már késő lesz megmenteni a jövőnket.
A Plant-for-the-Planet egyik legnagyobb újraerdősítési projektje jelenleg is zajlik a Yucatán-félszigeten, Mexikóban. Eddig háromszázezer őshonos fát ültettek, de 2020-ra a tízmilliót is el szeretnék érni.
A nagy ambíciók persze új kérdéseket vetnek fel. Hozott változást a 14 milliárd fa elültetése? És a tízmillióé fog Mexikóban? Lehet-e tartani a lépést az erdőirtással világszerte? Senki nem tudja, mert ahhoz fanépszámlálásra lenne szükség. Finkbeinerék vállalták.
Egy két éve, a Nature magazinban publikált kutatás szerint a Földön hárombillió (háromezer-milliárd) fa él – hétszer több a becsülteknél. A tanulmány megállapította, hogy tizenkétezer év alatt a felére csökkent a számuk és hogy tízmilliárd fát vesztünk el. Egymilliárd fa elültetése tehát szép, de nem átütő.
Mindenki azt hitte, hogy a gyerekek elcsüggednek. Ehelyett milliárdosokat kerestek meg világszerte.
Az új cél tehát egybillió fa földbe helyezése, amivel évi tízmilliárd tonna széndioxid tűnne el a légtérből.
A klímaváltozás áldozatai leszünk. A mi saját érdekünk, hogy a gyermekek cselekedjenek. Nem várhatunk addig, míg a generációk lép a mostani felnőttek helyébe húsz-harminc év múlva. Annyi időnk már nincs. Annyit tehetünk, hogy a jó irányba tereljük őket.
Adományokat természetesen elfogadnak, a tetszőleges összeget ezen a linken keresztül lehet eljuttatni a gyermekközösség számára.
(National Geographic)

Forrás: http://sokszinuvidek.24.hu/eletmod/2017/03/16/kilencevesen-kezdte-14-milliard-fa-elultetesenel-jar-a-fiatal-srac/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése