2023. szeptember 30., szombat

A Földtudományi Sokféleség Világnapja

May be an image of ‎text that says "‎1 AFÃLDȚUDOMÁNYI SOKFÉLESÉG ه VILÁGNAPJA OKTOBER 6. A SOKFÉLESÉ AZ ÉLET ALAPJA‎"‎

Időpont: 2023. október 6. délelőtt 10
Helyszín:
MTA Kutatóház (1112 Budapest, Budaörsi út 45.) - Csarnoképület, II. emelet Előadóterem

Tisztelettel ajánljuk figyelmébe a Magyarhoni Földtani Társulat ProGEO Szakosztálya, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság, valamint az Magyar Tudományos Akadémia X. osztálya által szervezett "A Földtudományi Sokféleség Világnapja" című előadóülést, amelyre szeretettel hívjuk és várjuk.

A földtudományi értékek, a Föld öröksége megőrzését célul kitűző szervezetek sok éves összehangolt küzdelmének eredményeként 2021. november 22-én UNESCO párizsi Közgyűlésén a részt vevő 193 tagállam jóváhagyta egy új nemzetközi nap, A földtudományi sokféleség világnapja – hivatalos angol néven Geodiversity Day – létrehozását, ami egy újabb lehetőséget teremt arra, hogy a törvényhozók, a helyi irányítók és főleg a laikus nagyközönség figyelmét felhívjuk a Föld természeti értékeire, a felszínformák esztétikai szépségeire, kialakulásuk folyamatának különlegességeire, érdekességeire, valamint megőrzésük fontosságára.

Az előadóülés szervezői kiemelten fontosnak tartják, hogy színvonalas tudományos programmal kapcsolódjon be a nemzetközi események közé. A ülés mellett megrendezésre kerülnek az immár hagyománnyá vált Geotóp Napok is (október első két hétvégéjén).

Előadások:
Horváth Gergely: A ProGEO nemzetközi és hazai története
Balázs Réka, Subicz Beáta: Bakancsos mesesorozat a Kiskunsági Nemzeti Park Alapítvány gondozásában
Holló Sándor: A Bükk-vidék Geopark földtani értékei
Pappné Vancsó Judit: Geoparki értékek a Soproni-hegység és a Fertőmelléki-dombsor területén
Veres Zsolt: Geokéktúra – Az Országos Kéktúra földtudományi értékei

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése