2016. július 7., csütörtök

Az év ásványa: a Gránát - 3. rész

AZ ÉV ÁSVÁNYA: A GRÁNÁT - 3. rész

Harcias gránátok


2016-ban a gránátot választották az év ásványává. Ebből az alkalomból blogunkon egy sorozatot jelentetünk meg e sokoldalú ásványról (voltaképpen ásványcsaládról). Arról, hogy mik a gránátok, a sorozat bevezető része ír. Az eddig megjelent írások listája e bejegyzés végén található.

A Magyar Természettudományi Múzeum (akkor még véglegesnek hitt) új helye, a Ludovika mellett lévő egykori lovardában az 1996-ban megnyílt első kiállításon „Békés gránátok” címmel mutattunk be egy kis válogatást a legszebb Kárpát-medencei gránátjainkból. A cím arra utalt, hogy míg a legtöbb embernek a gránát szó hallatán egy robbanóeszköz jut az eszébe, a geológusoknak egy ásvány, mely teljességgel ártalmatlan.
A vitrinben a mai országterület legismertebb gránátjai, a börzsönyi patakok hordalékából gyűjthető almandinok közül is kiállítottunk egy maréknyit. Amikor a „Békés gránátok” címet adtuk, még nem ismertük azt az adatot, mely szerint a börzsönyi gránátok közül a nagyobb, legömbölyödöttebb szemcséknek egykor sajátos és igencsak harcias alkalmazása volt: egy XVIII. századi feljegyzés szerint a puskával vadászó parasztok a drága ólomgolyó helyett használták őket. A gránátlövedékek a világ más részein sem voltak ismeretlenek. Egyes történészek szerint az 1800-as évek elején az amerikai navahó indiánok alkalmazták őket. Hlebnyikov orosz utazó feljegyzései szerint ugyanebben az időben az alaszkai tlingitek is a helyi almandinkristályokra fanyalodtak, amikor kifogytak az ólommunícióból. 1891/92-ben pedig az észak-kasmíri Hunza-völgy fejedelemségének harcosai is vörös gránátokkal lövöldöztek a britekre – állítólag abban a hitben, hogy a vérvörös kő súlyosabb sebeket üt, mint az ólomgolyó.
De mi köze lehet a gránátnak a kézigránáthoz? Kiderül a „Honnan ered a gránát neve” című írásunkból.

ev_asvanya_blog_03_lovedekek1.jpg
Legömbölyödött almandinkristályok a Börzsönyből (fotó: Jánosi Melinda)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése