2019. szeptember 30., hétfő

Űrkutatás napja

Tisztelt Érdeklődők!
Ezúton ajánljuk figyelmükbe októberi nyilvános rendezvényeinket. Az eseményeken való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

2019. október 15., kedd 17.30 óra
Filmklub az Akadémián – Premier vetítés
Szendőfi Balázs: A szőke tó – A Tisza-tó hat évszaka (2019, 4×26 perc)
Az alkotás középpontjában a Tisza-tó kettőssége, vad arca és ember által szabályozott működése áll. Az őszi lecsapolás és a tavaszi árasztás két külön évszakra választja szét a fenti kettőt, kis- és nagyvizes időszakokra bontva az őszt és a tavaszt, ami az élővilágra is hatással van. A filmsorozat négy részben végigkövet egy évet tavasztól tavaszig a Tisza-tónál, és a bemutatott 29 halfaj és 26 madárfaj mellett különféle ökológiai munkafolyamatokkal ismertet meg: halfauna-felméréssel, halmentéssel, haltelepítéssel, szelekciós gyérítő halászattal, téli halágy létesítésével, kormorángyérítő vadászattal stb. Közelről láthatjuk a bakcsófióka kikelését a tojásból, a vidra halfogását, a rétisasok civakodását, a fattyúszerkők költését vízi virágmezőn úszó fészkeiken. A nagy kócsag a kamerától centiméterekre halászik, az ívó, nagy pontyokat légi felvételekről is figyelhetjük. Elkísérjük a hódot éjszakai körútjára, a kárókatonát követjük a víz alá és a legmagasabb őrfájára is. Közben a Tisza-tó a szemünk láttára változik.
A vetítés után beszélgetés a rendezővel és szakmai vendégekkel.
Regisztráció:

2019. október 17., csütörtök 15.00 óra
Az űrkutatás napja, 2019
Az űrtevékenység napjainkban a világűr megismerése mellett saját társadalmunk életkörülményeinek javítását, a technológiai modernizációt is szolgálja. Eredményeit széles körben alkalmazzuk a gazdaságban és a mindennapi életben. A nemzetközivé szélesedő, gyorsan fejlődő űrtevékenységből a magyar kutatók és mérnökök is kiveszik a részüket.
A nemzetközi együttműködés legjobb példája a Nemzetközi Űrállomás (ISS) létrehozása, amely 15 ország immár két évtizede tartó sikeres vállalkozása a világűrben. Az Egyesült Államok és Oroszország mellett Brazília, Japán, Kanada és az Európai Űrügynökség tagállamainak fele, 11 ország vesz részt a programban. Az ISS fizikai létrehozása 1998 végén az első orosz és amerikai modul összekapcsolásával kezdődött. Az első állandó legénység 2000 őszén kezdte meg munkáját, azóta folyamatos az emberi jelenlét a világűrben. A két esemény évfordulójára tekintettel a 2019-es űrnap témája: 20 éves a Nemzetközi Űrállomás.
Részletes program és regisztráció:

Örömmel várjuk rendezvényeinken!

Üdvözlettel,

RÉDEY SOMA
FÕOSZTÁLYVEZETÕ-HELYETTES / DEPUTY HEAD OF DEPARTMENT

MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA TITKÁRSÁG
KOMMUNIKÁCIÓS FÕOSZTÁLY
SECRETARIAT OF THE HUNGARIAN ACADEMY OF SCIENCES
DEPARTMENT OF COMMUNICATIONS
H-1051 Budapest, Széchenyi István tér 9. (H-1245 Budapest, Pf. 1000) / Phone +36 1 411 6321

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése