2017. január 10., kedd

Magyar természetfilmek

Kedves Kollégák!

„Magyar természetfilmesek alkotásaiból” címmel új sorozatot indítunk 2017. januárjától a szokásos kedd délutáni természetfilm-klubunkon.
A vetítéseken neves kortárs rendezők filmjeiből válogatott alkotásokat láthatunk.

A filmklubot továbbra is Urai Róbert vezeti, akinek ajánlóját olvashatjuk:
„Hazánk a világot megelőzve, először állította a mozgóképet a tanítás, az ismeretterjesztés szolgálatába. A régi időkben a természetfilmeket elsősorban orosz mintára készítették a televízió számára. Az első nagy munkák a "Hortobágy", illetve a "Magyar bor" címmel kerültek vetítésre.  A magyar természetfilmnek a nemzetközi elismerést Homoki Nagy István filmjei szerezték meg. Előadás-sorozatunkban a jelen természetfilmeseinek, alkotóinak filmjeit mutatjuk be, akik a nagy elődök által megkezdett utat járják tovább és népszerűsítik, bemutatják a magyar állat- és növényvilágot, a magyar tájakat, népszokásokat stb.”

Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár szeretettel vár minden érdeklődőt
a 2017-es év első természetfilm-klub vetítésére,
január 10-én, kedden, 18 órára.
Hegyi kaszálók – Biodiverzitás és hagyományos gazdálkodás – 56 perc
Rendező: Juhász Ágota
A gyimesi kaszálókat mutatja be Juhász Ágota rendező-operatőr és Demeter László biológus filmje. Olyan ismeretterjesztő mozgóképes alkotás ez, amely elsősorban a térség növény- és állatvilágának sokféleségével foglalkozik. Ám nemcsak a táj biodiverzitásának képélményével ajándékoz meg a film, hanem magyarázatot is kapunk a fajok sokféleségének jelenlétére, illetve lexikális tudásra is szert tehetünk, hiszen a fajok, fajták helyi és tudományos megnevezésével is megismerkedhetünk. Számos közelképpel teremt sajátos intimitást a film, így a tudományos, magyarázó szövegek mellett otthonossá válik a táj és annak élővilága. A különleges megvilágításnak hála a tócsák világába is betekinthetünk, és az állatvilág olyan képviselőit ismerhetjük meg felnagyítva, amelyek egyébként rejtve maradnak a sétálgató turista elől. A tócsákról készített képanyag vertikálisan rétegezi a filmet és nemcsak meseszerű, olykor szürrealisztikus hangulatuk teszi izgalmassá ezeket a betéteket, hanem a sajátos fényviszonyok és térhatások is átértelmezik a filmet, mintegy metszetét, anatómiai belső térképét is látjuk a tájnak

Helyszín:
MMgMK Mezőgazdasági Könyvtár, Tessedik terem
                        Budapest I. ker., Attila út 93.

A részvétel ingyenes.

Vetítések további időpontjai:
Február 14. kedd, 18 óra        Láthatatlan madárfotós – 30 perc
Rendező: Molnár Attila Dávid

Roki – 38 perc
Rendező: Sáfrány József

Március 14. kedd, 18 óra       Víz, víz, tiszta víz – 30 perc
Rendező: Molnár Attila Dávid 

Pannon sivatag – 29 perc
Rendező: Mosonyi Szabolcs

Április 11. kedd, 18 óra         A madármentő pusztadoktor – 50 perc
Rendező: Cséke Zsolt

Május 9. kedd, 18 óra            Ketten egy fészekben – 52 perc
Rendező: Pálfi Szabolcs

Június 13. kedd, 18 óra          Töretlen látóhatár – 58 perc

Rendező: Cséke Zsolt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése