2016. augusztus 3., szerda

Az év ásványa: a Gránát - 5. rész

A sokszínű gránát

AZ ÉV ÁSVÁNYA: A GRÁNÁT - 5. rész


2016-ban a gránátot választották az év ásványává. Ebből az alkalomból blogunkon egy sorozatot jelentetünk meg e sokoldalú ásványról (voltaképpen ásványcsaládról). Arról, hogy mik a gránátok, a sorozat bevezető része ír. Az eddig megjelent írások listája e bejegyzés végén található.
Egyes gránát ásványfajok nemcsak szép kristályaikkal, hanem változatos színükkel is felhívják magukra a figyelmet. Felöltik a szivárvány – vagyis a színkép – színeit: a vöröst, a narancstól a vérvörösön át a lilásig, hasonlóképpen a sárga és a zöld különböző árnyalatait, sőt ritkán a kék színt is. De lehetnek fehérek, feketék és különböző árnyalatú tónusú barnák is.

1_kep_szines_granatok_80923_1364893289723_gia.jpg
Különböző színű gránátokból csiszolt ékkövek. Robert Weldon (Gemmological Institute of America) felvétele.
(forrás: http://www.gia.edu/images/80923_1364893289723.jpg)

Honnan e tarkaság? A választ meglelhetjük akár egy kristálynövesztő laboratóriumban is, ahol pontosan meghatározott vegyi összetevőkből, ismert fizikai körülmények között gyártanak gránátszerkezetű kristályokat is. Ezek közül az ittrium-alumínium-gránát (YAG, Y3Al5O12) és a gadolínium-gallium-gránát (GGG, Gd3Ga5O12) is színtelen. De ha a képletet alkotó összetevők mellé egy kevés adalékanyag kerül, a képződő kristályok ennek megfelelő színeket fognak ölteni. Szerkezetük ugyanis a beépülő kémiai elemek hatására úgy módosul, hogy a kristály képes lesz a látható fény bizonyos színű (hullámhosszú) sugaraiból energiát felvenni. Emiatt nem egyenletesen nyeli el a fényt, így színesnek látjuk.

Ittrium-alumínium-gránát (YAG, Y3Al5O12) kristályokból készült lézerrudak. Színük az adalékanyagtól függően zöld (Ho + Cr + Tm), rózsaszín (Nd), sárgásbarna (Er), színtelen vagy enyhén kékes (Yb), sárga, zöldessárga (Ce + Nd).


„Tiszta”, illetve különböző adalékelemekkel kristályosított gadolínium-gallium-gránát (GGG, Gd3Ga5O12) az MTM „A kiválasztottak – az év fajai” című kiállításán. Az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet által növesztett kristályok.


4_kep_fluxgarnetsgggxl.jpg
Különböző adalékelemekkel kristályosított mesterséges gránátok. (forrás: http://www.gemtec.co.kr/chamgo/synthetic/synthetic-process-flux.htm)

A természetes gránátok változatos színezéséért is a szerkezetükbe beépülő, egymást különböző mértékben helyettesítő fémionok a felelősek, közülük is a vas(II), mangán(II), a vas(III), króm(III), vanádium(III) és a titán(IV). Nélkülük a tűzpiros pirop (ógörögül püróposz = tűzszemű) is színtelen lenne. Ez jól látható azon a ritka fehér piropon is, mely az olaszországi Dora Maira-vidéken található. Ez az ásvány hatalmas mélységben kristályosodott ki, és onnan különleges földtani események következtében került a felszínre.
Egy – nevéhez híven – tűzpiros pirop. Elemzése szerint 11% Fe(II)-oxidot és 0,2% Mn(II)-oxidot tartalmaz. (forrás: RRUFF adatbázis, http://rruff.info/Pyrope/R050446)


Halvány színű pirop a Dora Maira-területről. Az itteni piropkristályok gyakran mindössze 1-2% Fe(II)-oxidot tartalmaznak, a Mn(II)-oxid 0,05% alatt van. Guillaume Baudry felvétele (forrás: www.mindat.org/photo-607514.html)

Egy gránátszín mind fölött

7x_kep_color_sensation_562_intenziv_granatvoros.jpg
A „hagyományos” gránát drágakövek (almandin, pirop) sötétvörös színűek, innen ered a gránátvörös színnév.
  7x_kep_tinted-garnetstar-4pack_grande.jpg
A vörös szín alapvető oka a nagy vas(II)-tartalom, de a vas(III), a titán(IV) és a pirop esetében a króm(III) jelenléte is befolyásolja a színáranyalatot.
  7x_kep_covergirl-colorlicious-lipstick-shade-300-garnet-flame.jpg
A gránátvörös a hölgyeknek számtalan szépítőszerről, az uraknak pedig például a Barcelona futballcsapatának kékkel és gránátvörössel (katalánul „blau i grana”) sávozott címeréről és mezéről lehet ismerős.

8_kep_fc-barcelona-cimer_jo.jpg
A Barcelona címere a kék és gránátvörös sávokkal. (forrás: Futbol Club Barcelona, Manual d’Identitat Corporativa. http://arxiu.fcbarcelona.cat/web/downloads/sala_premsa/identitat/FCBidentitat.pdf)

Amint két tökéletesen egyforma gránát sincs, a „gránátvörös” színből is sokféle árnyalat létezik. A Pantone színrendszerben a Floridai Állami Egyetem hivatalos gránátvörös színe a 195 C, a Dél-Karolinai Egyetemé a 202 C, az FC Barcelonáé a 208 C kódszámú. 

„Hivatalos” gránátvörös színek, balról jobbra: Florida State University, University of South Carolina, FC Barcelona.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése