2019. szeptember 3., kedd

IX. Összegyetemi Terepgyakorlat

Beszámoló a IX. Összegyetemi Terepgyakorlatról

Idén kilencedik alkalommal gyakorlatoztak együtt hazánk földtudományi képzésiben részt vevő hallgatói. Augusztus 21-26-ig tartalmas hetet tölthetett el az a 13 résztvevő, akik a programsorozatban először megrendezésre kerülő északközép-magyarországi régiót járták be. A rendezvény kezdetektől fogva jó hangulatban telt, hiszen a résztvevők már nem először vágták kalapácsukat ebbe a programba.
A 2011-ben létrejött program célja, hogy kiemelkedő hazai földtani szaktekintélyek együttműködése révén a hazai földtudományi képzésben résztvevő egyetemi hallgatók részére évente változó helyszínekkel közös nyári földtani terepgyakorlatot szervezzünk. A program során a biztos elméleti háttérrel bíró hallgatókat komplex gondolkodásra és gyakorlati feladatok megoldására ösztönözzük a terepen, mellyel egyrészt látásmódjuk és problémamegoldó készségük fejlődik, másrészt a szakmában nélkülözhetetlen terepi tapasztalatra tesznek szert. A programmal célunk továbbá a hallgatók kapcsolati rendszerének bővítése is, valamint egy olyan szakmai műhely létrehozása, amely szervesen kötődik a Magyarhoni Földtani Társulathoz, a földtannal foglalkozó szakemberek szakmai közösségéhez.

Csoportkép Tardosbányán

A 9. Összegyetemi Terepgyakorlat augusztus 21-én a Szent Gellért térről indult, ahol már Leél-Őssy Szabolcs, a rá jellemző lelkesedéssel várta a hallgatókat. Elsőként a Gellért-hegy geológiájáról és kutatástörténetéről tartott előadást, majd a Gellért-fürdő forrásait tekintették meg, végül pedig a hegy karsztos folyamatait és az urbanizáció következményeit vették szemügyre. A délután folyamán is a főváros alatt maradtak, ahol a metróvonalak építésének földtani vonatkozásaiba kaptak bepillantást, illetve díszítőköveinek sokféleségét tanulmányozták. A napot a Kis- Sváb-hegyi kőfejtőben zárták. Ezen éjjelen, Budapesten szálltak meg a résztvevők. Második napjukat a föld felett töltötték, a 150 éves Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat 120 éves épületében, ahol Makádi László tárlatvezetése után a laboratóriumokban is körbevezette őket Simon István, Kónya Péter, Besnyi Anikó és Vígh Csaba. Délután Budai Tamás a Budai-hegység földtani felépítését mutatta be Zugligeti példákkal alátámasztva. A nap végén Tardos felé vették az irányt, ahol a többi napi szállásuk volt. Pénteken Szeberényi József vezetésével a Dunakanyar teraszainak pleisztocén és miocén kavicsainak szétválogatásába próbálhatták ki magukat, majd pedig paleotalajokat mértek ki az itt található löszökben és ezzel együtt őskörnyezeti rekonstrukciót próbáltak felállítani. A hétvége első napját Botka Dániel vezette, hiszen az utóbbi terepgyakorlatok bevált célkitűzése az, hogy a résztvevők aktív kutatásait is bemutassák egymásnak, ezzel ösztönözve mindenkit a saját eredmények fontosságára és bizonyítva azt, hogy a magyar geológia kérdései kifogyhatatlanok. Dani a Gerecse-hegység ősmaradványait mutatta be tardosbányai, süttői és neszmélyi példákon keresztül. Vasárnap Gál Péter és Lange Thomas a Nagybörzsöny geológiáját, különös képen az ércesedést és azok ásványfázisait tárták fel. Hétfői záró napjukat Selmeczi Ildikó az Úny-Máriahalom közötti homokbánya ősmaradványaival és a biatorbágyi Nyakas-kő ősélővilágával, illetve Palotás Klára a sóskúti mészkőbánya földtani érdekességeivel tették tökéletessé.

Csoportkép Párkányban
A terepgyakorlat nem jöhetett volna létre, ha nincsenek a következő lelkes támogatóink, ezért szeretnénk nekik köszönetet mondani: Magyarhoni Földtani Társulat, Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat, Tardos Önkormányzata, O&GD Central Kft., Reneszánsz Kőfaragó Zrt., Dekor-Stein Kőbánya Kft., Sóskúti Kőbánya Kft., Úny-Máriahalmi homokbánya.
Szeretnénk köszönetet mondani Simon Istvánnak és Botka Dánielnek a lelkes szervezésért, a résztvevőknek pedig a hálás közösségért.

A terepgyakorlaton készült képeket az alábbi linken tekinthetik meg:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése